RODBEHANDLING

Når en tand skal rodbehandles skyldes det ofte, at der har været caries (hul) i tanden som er blevet dybt og nået ind til tandens nerve eller ved en revne (infraktion) fra en gammel fyldning. Typisk er dette forbundet med symptomer af varierende grad, men oftest i form af tandpine.

Man er ikke i tvivl om dette, hvis man er udsat for tandpine, da det vil plage ens hverdag og nat (i form af søvnbesvær). Smertestillende tabletter kan dog have en nogenlunde effekt indtil du kommer forbi os.

Antibiotika kan dæmpe symptomerne, men ikke fjerne årsagen og betændelsen vil ikke forsvinde.

BEHANDLINGEN
En rodbehandling går ud på, at man fjerner alt inficeret væv fra tandens krone og rod/rødder. Dette gøres ved brug avancerede instrumenter og talrige af skylninger med desinficerende væsker. Når kanalerne til rødderne er færdigudrenset helt til røddernes fulde længde, fyldes de ud med et rodfyldningsmateriale, der aflukker yderligere bakterier fra omgivelserne til tandens rod og omgivende knogle.

 

EFTER BEHANDLINGEN

Efter en rodbehandling vil man ofte være øm i tanden og i det omkringliggende tandkød i noget tid. Succesraten for en rodbehandling er omkring 80-90% såfremt denne er udført efter den korrekte udborings- og skylningsprotokol. Dvs. i 10-20 % af tilfældene vil man opleve en persisterende betændelse i tanden, hvor rodbehandling i sig selv ikke er nok og hvor tandens rødder skal kirurgisk behandles.

Efter 6-12 mdr. anbefales det, særligt på kindtænder, at få sat en krone på tanden, som beskytter den mod fraktur, da omkring 75% af rodbehandlede tænder knækker indenfor 3 år. De rodbehandlede tænder bliver mere sprøde og porøse, da man har fjernet både blodkar og nerver, hvilket giver denne øgede frakturrisiko. Desuden udborer man tanden for at fjerne caries og tandvæv, så tandens vægge bliver tynde og sårbare overfor belastninger.

Der er en del skrækhistorier om rodbehandlinger, men hos os bruger vi tid på at give en god og tilstrækkelig bedøvelse til tanden så vi sørger for at behandlingen bliver smertefri. Det giver ro for både patient og behandler.

SPØRG TANDLÆGEN