HAR DU FÅET DINE VISDOMSTÆNDER?

De fleste får deres visdomstænder når de er omkring 20 år gamle. Man kan i alt få fire visdomstænder, to i overkæben- og to i underkæben.

Visdomstænder har ofte ikke den store gavn og der er ofte ikke plads til dem i munden, da menneskers kæber med tiden er blevet mindre. Derfor kan visdomstænder ofte give problemer og smerter.

VISDOMSTÆNDER

Det er forskelligt hvordan en visdomstand bryder frem i kæben. Nogle gange ligger de vandret i kæben uden at volde problemer og uden at bryde frem i kæben.

Hvis visdomstanden kun er delvist frembrudt i kæben, kan der opstå betændelse som kan give smerte, rødme og hævelse. Man kan dog godt behandle betændelsen midlertidigt, men det vil ofte være nødvendigt at fjerne visdomstanden på et senere tidspunkt.

I andre tilfælde kan der opstå en fordybet tandkødslomme mellem visdomstanden og nabotanden. Det kan derfor være svært at rengøre området og risikoen for bakterier øges som kan give caries eller paradentose lokalt.

Hvis du har visdomstænder eller har mistanke om at de er igang med at bryde frem, vil vi på klinikken kontrollere om der er plads i din kæbe til dem, eller om de skal fjernes.

HVORNÅR BØR MAN FÅ FJERNET SINE VISDOMSTÆNDER

Hvis visdomstanden er svær at holde ren ved almindelig tandbørstning og der opstår betændelse og hævelse i tandkødet.
Hvis der er en fordybet tandkødlomme mellem visdomstanden og nabotanden.
Hvis der er caries i visdomstanden eller nabotanden.
Hvis der ikke er plads og generer nabotanden.
Hvis der er opstået en cyste omkring visdomstandens krone.

GENERELT OM OPERATIONEN

I nogle tilfælde kan man fjerne en visdomstand som andre tænder i munden, dette kan gøre hvis tanden fuldt frembrudt. Hvis tanden kun er delvist eller ikke frembrudt, er det nødvendigt at operere visdomtanden ud.

For at klarlægge hvordan visdomstanden samt rødderne ligger i kæben tager tandlægen et røntgenbillede. I nogle tilfælde vil visdomstanden være vanskelig at fjerne og man vil henvise patienten til en special-tandlæge i Tand-,Mund- og Kæbekirurgi.

Det er en operation hvor du kun vil blive lokalbedøvet, så du vil være ved fuld bevidsthed og kunne høre og fornemme at der bliver arbejdet i din mund.

Hvis alle visdomstænderne skal fjernes, anbefales det at man kun tager en side af gangen, så du kan bruge den ikke-opererede side til at spise og tygge.

EFTER OPERATIONEN

Efter operationen vil man blive en smule hævet. Såret skal have ro og man skal ikke være fysisk aktiv det første døgn efter operationen. Det kan bløde fra såret, men dette kan dæmpes med noget gaze. De fleste får ondt efter at få fjernet visdomstanden, derfor kan smertestillende tabletter være nødvendigt. Det første døgn efter operationen skal man spise forsigtigt både pga. lokalbedøvelsen så man ikke bider sig selv i kinden.

Det er en fordel at spise kold og blød kost. Det er vigtigt at holde såret rent, men undgå at børste såret. Der kan med fordel bruges klorhexidin 0,12% indtil trådene er fjernet. Klorhexidin er bakteriedræbene. Det er vigtigt at der går en time mellem tandbørstning og brugen af klorhexidin.

SPØRG TANDLÆGEN